Kies je categorie

Nee, je kunt je gewoon aanmelden via de site. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op om een vrijblijvende proefles af te spreken.

Het landelijk gemiddelde slagingspercentage van rijscholen ligt op 50%. De slagingspercentage van VVZ Rijopleidingen ligt op 70%.

Als je 4 keer binnen 5 jaar zakt voor je rijexamen, doe je daarna een speciaal examen. De examinator neemt dan meer tijd voor jou. En je krijgt meer persoonlijke begeleiding. Het speciale examen noemen we 'nader onderzoek rijvaardigheid'.

De tijd die nodig is om je motorrijbewijs te halen, varieert per persoon, maar meestal duurt het tussen de 3 weken en enkele maanden vanaf het begin van de lessen tot het behalen van het rijbewijs.

Er zijn in totaal 12 oefeningen verdeeld over 4 clusters:

Cluster 1, loopoefening: lopend achteruit inparkeren (verplicht).

Cluster 2, langzame oefeningen: stapvoets rijden, langzame slalom (verplicht), wegrijden uit het parkeervak, halve draai en denkbeeldige acht.

Cluster 3, snelle oefeningen: snelle slalom, vertragingsoefening en uitwijkoefening (verplicht).

Cluster 4, remoefeningen: precisiestop, stopproef en noodstop (verplicht).

Er zijn vier clusters. Uit ieder cluster is één oefening verplicht. Daarnaast doe je uit de clusters twee tot en met vier één extra oefening. Dat betekent dat je vier verplichte oefeningen krijgt en drie oefeningen die de examinator kiest. Je mag elke oefening bij een onvoldoende resultaat één keer overdoen. Om te slagen moet je in totaal vijf van de zeven verschillende oefeningen succesvol afronden. Daarbij voer je in de clusters twee tot en met vier minimaal één oefening correct uit. Dus de 2 foutieve oefeningen mogen niet in dezelfde cluster zitten.

Voor het behalen van je motorrijbewijs in Nederland zijn er geen strenge gezondheids- of medische eisen. Je moet uiteraard wel in staat zijn om veilig een motorfiets te kunnen besturen. Dus het is belangrijk om eventuele gezondheidsproblemen te bespreken met je rijschool en een arts. Tevens moet je een gezondheidsverklaring indienen bij het CBR.

De kosten voor het behalen van je motorrijbewijs kunnen variëren afhankelijk van het aantal lessen en examens dat je nodig hebt. Als beginner moet je over het algemeen rekening houden met een bedrag van tussen de €1475,- en €1999,-.

Dat varieert, maar we streven ernaar om je binnen 2 á 3 weken in te plannen. We zijn afhankelijk van het CBR hoeveel praktijkexamens zij beschikbaar stellen.

In theorie ja want er is geen rijles plicht in Nederland. Maar zeker niet aan te raden! Om veilig te leren scooter rijden zal je toch op zijn minst een paar uur scooterrijles moeten nemen. Het gaat immers ook om je eigen veiligheid.

Voor het behalen van je scooterrijbewijs in Nederland zijn er geen strenge gezondheids- of medische eisen.

Ja, als scooterrijder moet je de verkeersregels kennen die specifiek zijn voor het rijden op een scooter, zoals het dragen van een helm, het rijden op het bromfietspad en het volgen van de maximumsnelheid voor scooters.

Dat is lastig te zeggen. Iedereen heeft altijd wel moeite met een bepaalde onderdeel. Maar over het algemeen hebben de meeste leerlingen toch moeite met moeilijke voorrangssituaties en voor laten gaan. Het onderdeel verkeersinzicht vinden een heleboel ook lastig.

Heb je je goed voorbereidt? Heb je genoeg tijd genomen om te leren? Heb je alles goed begrepen? Heb je genoeg oefenexamens gemaakt en wat was de uitslag daarvan? Dit zijn vragen die je jezelf moet stellen. Mocht het dan nog steeds niet lukken dan zou een klassikale theoriecursus uitkomst kunnen bieden.

Over het algemeen is een theorie dagcursus de snelste manier om je theorie te behalen. Maar hierbij geldt wel, een goede voorbereiding is het halve werk. Bereid je goed voor, dus ook als je een theoriecursus gaat doen.