9 juni 2024

Vervolgonderzoek naar ongewenste voorspelbaarheid in theorie-examen

12145615_Wavy_Edu-05_Single-08 [Omgezet]-02

Het onderzoek naar voorspelbaarheid naar de vragen van de theorie-examens voor auto, motor en bromfiets heeft een vervolg gekregen. Dit keer zijn in het onderzoek de teksten van duizenden vragen geanalyseerd. Het onderzoek is uitgevoerd door RCEC, het expertisecentrum voor het borgen en bevorderen van de kwaliteit van examinering.

Geen voldoende resultaat zonder kennis en inzicht
Het doel van dit onderzoek was om ongewenste voorspelbaarheden in de vragen op te sporen. Er is sprake van ongewenste voorspelbaarheid als kandidaten in staat zijn om het juiste antwoord te voorspellen zonder de vraag te begrijpen. Uit het onderzoek blijkt dat bij enkele tekst kenmerken ongewenste voorspelbaarheid kan ontstaan. Deze bevindingen zijn echter niet allemaal betekenisvol en praktisch. De aanbeveling van RCEC om bepaalde vragen aan te passen en vragen bij te maken wordt opgevolgd.

De uitkomsten zeggen niets over het examen zelf, omdat kandidaten bij het examen slechts een selectie van opgaven krijgen voorgelegd. Veel voorspelbaarheden zullen kandidaten niet tegenkomen bij het maken van een theorie-examen en op basis van enkele voorspelbaarheden zijn de theorie-examens onmogelijk zonder kennis, met een voldoende resultaat, af te leggen.

Misschien vind je dit ook interessant...