17 juni 2024

CBR test bewegend beeld in het theorie-examen

12145615_Wavy_Edu-05_Single-08 [Omgezet]-02

Het maken van bewegend beeld zoals films en animaties wordt steeds gemakkelijker. Maar kan het CBR bewegend beeld ook toepassen in het theorie-examen? Dat wordt momenteel nog weinig gedaan want er is niet veel bekend over de effectiviteit. Daarom onderzoekt het CBR of dit middel geschikt is om toe te passen in het theorie-examen.

Proef met bewegend beeld
Een belangrijk onderdeel van het onderzoek is het testen van bewegend beeld onder kandidaten. Dat is op zaterdag 24 februari en 23 maart in de locaties Arnhem, Eindhoven, Hoogeveen en Rijswijk gedaan. Er is getest met realistische 3D-animaties bij alle kandidaten die op die dag een theorie-examen voor de auto doen. Kandidaten maakten een regulier examen en kregen aansluitend nog 10 korte filmpjes te zien van een verkeerssituatie. Het filmpje stopte en kregen de vraag: ‘wat gaat er nu gebeuren’? Er werden een aantal afbeeldingen getoond met verschillende ontwikkelingen en de kandidaat moest hieruit de juiste afbeelding kiezen. De gegeven antwoorden van de filmpjes telde niet mee voor de examenuitslag. De standaard examenonderdelen telden wél mee en de kandidaat kreeg de uitslag direct aan het einde van het examen. Kandidaten die op die dag het auto theorie-examen deden, deden automatisch mee met de proef en hoefden niet te betalen voor dit examen.  

Onderzoek
Bij het onderzoek naar bewegend beeld in het theorie-examen keken ze of er met het gebruik van bewegend beeld bepaalde vaardigheden en inzichten nog beter te toetsen waren. Ze keken of een kandidaat kan voorspellen hoe een verkeerssituatie zich ontwikkelt. Met bewegend beeld is het mogelijk om situaties na te bootsen die in het verkeer voor kunnen komen, maar die je niet altijd tijdens het praktijkexamen tegenkomt. De animaties waarmee we de proef werd uitgevoerd werden gemaakt door het bedrijf ZoomWorks, dat de gunning voor deze opdracht middels een aanbesteding heeft gekregen.

Alle ervaringen uit het onderzoek en de proef wordt meegenomen in een evaluatie waarbij ze kijken of bewegend beeld uiteindelijk daadwerkelijk in het auto theorie-examen kan worden toegepast.

Misschien vind je dit ook interessant...