7 juni 2024

Rijopleiding op de schop. Autorijlessen worden mogelijk duurder!

17463946_2004.i507.041_woman_driving_set_flat-02 [Omgezet]-02

Het was al een aantal jaren geleden aangekondigd maar het lijkt erop dat het er nu echt gaat aan komen. Rijlessen worden verplicht, aldus het demissionair kabinet. Rijlessen zijn namelijk op dit moment niet verplicht, rijexamens wel. De maatregel wordt genomen om misstanden tegen te gaan en het slagingspercentage te verhogen. Op dit moment zijn alleen de rijexamens verplicht.

Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) zal hoogst waarschijnlijk het advies overnemen dat een aantal jaren geleden werd opgesteld door de heer Roemer. Het ministerie zal de wet- en regelgeving aanpassen om de maatregel door te kunnen voeren.

De rijopleiding zal uit vier fasen bestaan. Zo zal er bijvoorbeeld meer toetsmomenten komen in de rijopleiding. Ook moeten verkeerssituaties worden opgebouwd in moeilijkheidsgraad. Naast de aanpassing in de rijopleiding moet het ook duidelijk worden wat leerlingen moeten kunnen om hun rijbewijs te behalen. Daarom moeten er leerdoelen worden opgesteld. Leerlingen moeten bijvoorbeeld ook een keer in het donker hebben gereden en leerlingen moeten meer begrip krijgen voor sociaal rijgedrag.

Misschien vind je dit ook interessant...